Vrste dijabetesa

dijabetes

Pojava dijabetesa bilo koje vrste uzrokovana je činjenicom da se glukoza ne apsorbira u potpunosti ili djelomično u ljudskom tijelu, što za sobom povlači mnogo neugodnih, a ponekad i nepovratnih posljedica. U normalnim uslovima, pankreas (PZH) automatski oslobađa hormon inzulin u krvotok čim se glukoza pojavi u krvi, a ćelije tela ga koriste da "apsorbuju" šećer. Kod dijabetičara je ovaj proces poremećen iz različitih razloga.

Dijabetes tipa 1

Tipično, dijabetes tipa 1 se javlja u ranom djetinjstvu i adolescenciji. Gušterača prestaje proizvoditi inzulin jer beta stanice "Langerhansovih otočića" u kojima se on proizvodi potpuno ili djelomično odumiru. Ponekad klinički dijabetes tipa 1 počinje nakon teških virusnih infekcija, a prema naučnicima, za ovaj "neuspjeh" je kriv imunološki sistem.

Neki opasni virusi po strukturi su vrlo slični beta ćelijama pankreasa, a imuni sistem ih uništava zajedno sa vanzemaljskim virusima. Nemoguće je obnoviti ćelije koje proizvode inzulin, pa je za dijabetičara jedini način da poboljša metabolizam doživotna kontrola nivoa šećera u krvi i pravovremena primjena inzulina.

dijabetes tipa 2

Dijabetes tipa 2 se obično razvija u odrasloj i starijoj dobi. Vrlo često se njegova pojava povezuje sa gojaznošću, mada se ponekad javlja i kod nasljedne predispozicije, kao i nakon uzimanja određenih lijekova. Dijabetes tipa 2 može se razviti na pozadini kroničnih bolesti gušterače ili tijekom trudnoće. Čak i ako pankreas takvih pacijenata proizvodi dovoljno inzulina, to je sporije nego što je potrebno. Zbog toga ćelije nemaju vremena da iskoriste svu glukozu, a njen nivo raste.

Drugi razlog za glikemiju kod dijabetesa tipa 2 je smanjenje osjetljivosti tkiva na hormon inzulin. Doktori ovaj poremećaj nazivaju "rezistencija na inzulin". Jednostavno rečeno, nedostaje im normalna količina, što je prvenstveno povezano s gojaznošću.

Gestacijski dijabetes

Jedan tip dijabetesa tipa 2 je dijabetes trudnoće ili gestacijski dijabetes. Gušterača trudnice proizvodi normalnu količinu inzulina, ali je osjetljivost tkiva na njega smanjena zbog prisustva "hormona trudnoće" u krvi. Obično se javlja u 20-24 sedmici i traje do porođaja, a nakon njih metabolizam se sam popravlja. Međutim, ponekad, pod krinkom gestacijskog dijabetesa, počinje DM 1, a dešava se i da se u pozadini trudnoće pojavi DM 2, na čiju prisutnost žena nije sumnjala.