Kako se manifestira dijabetes, njegovi uzroci i metode prevencije

Dijabetes melitus se smatra najčešćim endokrinim oboljenjem. Nepravilna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti i nasljedna predispozicija - ovi faktori povećavaju rizik od njenog nastanka. Danas oko 347 miliona ljudi širom svijeta pati od patologije. U protekle dvije decenije broj slučajeva se povećao 10 puta. Ako se otkrije u ranim fazama, mogu se izbjeći ozbiljne komplikacije. Stoga je važno znati kako se manifestira dijabetes.

Uzroci dijabetesa i njegove vrste

Dijabetes melitus je bolest koju karakterizira poremećaj metabolizma u tijelu. Povezan je s nedovoljnom proizvodnjom hormona inzulina od strane gušterače. Njegov nedostatak dovodi do nakupljanja šećera u tijelu.

uzimanje uzoraka krvi za mjerenje šećera kod dijabetesa

Normalno, trebalo bi da se preradi u glukozu zbog delovanja insulina. Ovaj proces prati malaksalost i drugi simptomi. Sam šećer se izlučuje u velikim količinama sa urinom, što dovodi do postepene dehidracije i stalnog osjećaja žeđi.

Tačni uzroci bolesti do sada nisu proučavani. Međutim, liječnici identificiraju grupu faktora koji povećavaju rizik od njegovog nastanka.

 1. nasljedna predispozicija.
 2. Prekomjerna težina.
 3. Patologije pankreasa (rak, pankreatitis).
 4. Izloženost virusima (gripa, rubeola i male boginje su posebno opasne).
 5. Čest stres.
 6. Napredna dob.

Klasična klasifikacija bolesti predviđa raspodjelu dvaju oblika: dijabetes tipa 1 i tip 2. Prva opcija se smatra najopasnijom i doživotna. Da bi se održalo normalno stanje tijela, potrebno je stalno intramuskularno ubrizgavati inzulin. Kod druge vrste, tijelo proizvodi ovaj hormon, ali ne u količini koja je neophodna.

Postoje i sljedeće vrste dijabetesa: gestacijski, insipidus, steroidni, latentni, autoimuni, bronzani. Svaki od oblika karakterizira vlastita klinička slika i karakteristike toka.

Kako se manifestuje dijabetes tipa 1 i tipa 2?

Dijabetes je podmukla bolest. Osoba možda nije svjesna zdravstvenih problema mnogo godina dok ne padne u hiperglikemijsku komu. Stoga je važno znati glavne manifestacije patologije, uzimajući u obzir njegovu raznolikost.

Tabela 1. Manifestacija dijabetes melitusa tipa 1 i 2

tip dijabetesa Klinička slika
Dijabetes tipa 1
 1. Intenzivna i stalna žeđ koju je teško utažiti vodom. Pacijent također može osjetiti suhoću u ustima i grlu. Potrebno je samo popiti čašu vode, jer se odmah javlja nagon za mokrenjem.
 2. Brzi gubitak težine. Za mesec dana možete izgubiti 11 kg.
 3. Pojačan apetit. Zbog hormonalnih poremećaja poremećen je metabolizam vode i soli, nutrijenti su teško probavljivi.
 4. Česti nagon za mokrenjem. Tečnost se jednostavno ne zadržava u tijelu. Pacijent može konzumirati više od 2 litre vode dnevno, a broj nagona na toalet može se povećati i do 10 puta.
 5. Brzi zamor, smanjene performanse. Ovi simptomi su karakteristični i za druge bolesti. Stoga je pogrešno suditi o dijabetesu samo po njima.
 6. Smanjena temperatura. Mnogi pogrešno vjeruju da samo povišena temperatura ukazuje na zdravstvene probleme. Međutim, kod dijabetesa njegovo smanjenje je moguće zbog usporavanja svih metaboličkih procesa.
 7. Svrab kože. Dehidrirana koža može razviti pukotine.
 8. Oštećenje vida.
 9. Utrnulost donjih ekstremiteta. Ovo je prilično indikativan simptom, koji se ne može zanemariti. Nakon toga, može se pretvoriti u gangrenu zbog činjenice da pati periferni nervni sistem.
 10. Loš zadah, koji podsjeća na aceton. Aceton je produkt razgradnje proteina koji se mora iskoristiti u zdravom tijelu. U slučaju dijabetesa, tvar ostaje, postupno trujući sve organe.
 11. Smanjen seksualni nagon. Bilo koji hormonalni poremećaj praćen je pogoršanjem libida.
Dijabetes tipa 2
 1. Obilno mokrenje.
 2. Jaka žeđ.
 3. Svrab kože.
 4. Povećanje tjelesne težine u pozadini hormonalnih poremećaja.
 5. razvoj osteoporoze.
 6. Mišićna hipotenzija. Slabost mišića nastaje zbog poremećaja perifernog nervnog sistema.

Klinička slika može se neznatno razlikovati ovisno o dobi pacijenta i njegovom spolu.

Znakovi pojave dijabetesa kod djece

Lako je prepoznati patologiju kod djece. Važno je to učiniti na vrijeme kako bi se izbjegao razvoj dijabetičke kome. Nastaje spontano i može biti fatalan ako se djetetu ne pruži medicinska pomoć.

Prvi znakovi dijabetesa kod djece su:

 1. Često i velike količine mokrenja. Ako beba i dalje ide u lonac, lako je prepoznati ovaj simptom. Problemi sa mokrenjem se javljaju uglavnom noću. Roditelji često moraju mijenjati pelene i posteljinu.
 2. Dijete je stalno žedno. Ako se sumnja na dijabetes, kompote i sokove treba zamijeniti običnom vodom. Ako se u ovom slučaju žeđ ne smanji, obratite se ljekaru.
 3. Nedosljednost u težini i količini konzumirane hrane. Dete mnogo jede, ali ne postaje bolje. Moguća je i druga opcija: dijete jede malo, ali njegova tjelesna težina brzo raste.

Pored ovih simptoma, dijabetes se može manifestovati svrabom, stalnim umorom čak i nakon odmora i suvim ustima.

Početak dijabetesa kod muškaraca

Klinička slika bolesti kod muškaraca ne razlikuje se od opće. Međutim, svim znakovima se može dodati i upala kožice, cijele uretre. To se događa zbog učestalog mokrenja. Koncentracija šećera u urinu je prilično visoka, što za sobom povlači iritaciju tkiva organa i same kožice.

Poremećaji dijabetesa kod žena

Kod ljepšeg spola, početak bolesti se manifestira kao intenzivna žeđ, pospanost i svrbež. Međutim, patološki proces često utječe na reproduktivni sistem, što je popraćeno sljedećim simptomima:

 1. Kršenje menstrualnog ciklusa. Krvavi iscjedak može potpuno izostati nekoliko mjeseci, a zatim se pojaviti u obliku ugrušaka.
 2. Pojava čireva na mliječnim žlijezdama. Često se pogrešno smatraju alergijama, ali liječenje koje je u toku ne donosi pozitivne rezultate.
 3. Gubitak ili povećanje težine bez vidljivog razloga.

Potonji simptom je češći kod žena od ostalih. Uz visokokaloričnu dijetu, pacijenti mogu izgubiti do 10 kg težine. S druge strane, držeći se stroge dijete, neki, naprotiv, dobijaju na težini. Obično se takvo kršenje doživljava kao kvar u hormonskom sistemu. Tek nakon polaganja testova otkrivaju se ozbiljni zdravstveni problemi.

Simptomi gestacijskog dijabetesa

Gestacijski dijabetes se razvija isključivo kod trudnica. Nema posebnih vanjskih karakteristika. Obično se otkriva tokom rutinskih pregleda, koji se redovno prepisuju ženama u položaju. Osnova za dijagnozu su rezultati testova krvi i urina.

Vanjske manifestacije bolesti praktički se ne razlikuju od onih kod dijabetesa tipa 1 i tipa 2. Govorimo o mučnini, slabosti, stalnoj žeđi. Ovi simptomi se ne javljaju pojedinačno i ne ukazuju na toksikozu. Razvijaju se uglavnom u drugom i trećem trimestru.

Gestacijski oblik bolesti ne predstavlja direktnu prijetnju za ženu i fetus unutar maternice. Međutim, to može negativno uticati na njeno opšte stanje, tok trudnoće. Visok nivo glukoze podrazumeva rođenje deteta sa velikom težinom (od 4 kg ili više).

Često se to smatra preduvjetom za gojaznost i pojavu dijabetesa direktno kod djeteta. U nekim slučajevima dolazi do blagog kašnjenja u razvoju. Ponekad se dijagnosticira žutica, hipoglikemija.

Šta učiniti ako imate simptome dijabetesa?

Ako sumnjate na dijabetes, ne biste se trebali samoliječiti ili zanemariti početne simptome. Ova bolest je u nadležnosti endokrinologa. Međutim, terapeut može postaviti dijagnozu.

Da biste utvrdili prisutnost patološkog procesa, u svakom slučaju morate potražiti liječničku pomoć. Specijalista će prvo saslušati pacijentove pritužbe, proučiti njegovu anamnezu i obaviti fizički pregled. Samo na osnovu ovih mjera može se postaviti preliminarna dijagnoza. Da biste to potvrdili, morat ćete proći sveobuhvatan pregled.

Dijagnoza bolesti

Svako istraživanje za sumnju na dijabetes ima za cilj određivanje nivoa glukoze u krvi.

Najčešće se pacijentima nudi da uzmu krvni test za šećer. Prije porođaja ne smijete jesti 8-12 sati. Alkohol je takođe zabranjen. Bolje je prestati pušiti. Normalno, indikator glukoze bi trebao biti 5, 5 mmol po litru. Ako je ovaj parametar 7 jedinica ili više, dodjeljuje se dodatni pregled.

Od pacijenta se traži da se podvrgne testu tolerancije na glukozu. Analiza se sastoji od nekoliko dijelova. Prvo, pacijent uzima standardni test krvi natašte. Zatim, u medicinskoj ustanovi, popije čašu vode sa šećerom (75 g supstance na 200 ml vode). Nakon 2 sata, ponovo radi nalaz krvi.

Kod zdrave osobe, stopa nakon prve studije je do 5, 5 mmol po litri, a nakon druge - do 7, 8 mmol po litri. Ako su ovi parametri malo prekoračeni (za nekoliko desetina), doktor će donijeti zaključak o preddijabetičkom stanju. Pokazatelji koji su mnogo veći od ovih brojki već ukazuju na dijabetes.

Nekima je propisana analiza na glikiran hemoglobin. Pomoću njega možete pratiti stanje glukoze u krvi u protekla 3 mjeseca. Normalno, ova brojka bi trebala biti manja od 5, 7%. Sa vrijednostima u rasponu od 5, 7-6, 4%, postoji visok rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

ishrana i kontrola šećera u krvi kod dijabetesa

U tom slučaju pacijent treba da razgovara sa lekarom o merama za sprečavanje bolesti. Kada je nivo glikiranog hemoglobina veći od 6, 5%, verovatan je dijabetes. Međutim, potrebna je potvrda dodatnim testovima.

Moguće komplikacije

Sama bolest ne predstavlja prijetnju ljudskom životu, ali podliježe preporukama liječnika. Njegove komplikacije su opasne. Među njima su najčešći sljedeći:

 1. neuropatija. Patologija se manifestuje pečenjem, jakim bolom i utrnulošću u predjelu donjih ekstremiteta. Razvija se zbog metaboličkih poremećaja u centralnom nervnom sistemu. Liječenje uključuje uzimanje lijekova s tioktičkom kiselinom. Pravovremenim traženjem medicinske pomoći pacijent uspijeva obnoviti nervno tkivo.
 2. dijabetička koma. Njeni simptomi brzo rastu. Zbog toga pacijent odmah podliježe hospitalizaciji. U početku se može žaliti na tamnjenje u očima, mentalnu retardaciju. Postoji nekoliko varijanti ovog stanja, ali ketoacidoza je najčešća. Karakterizira ga nakupljanje toksina u tijelu, koji brzo uništavaju nervne ćelije.
 3. Trofični ulkusi. Ovo je ozbiljna patologija koja značajno narušava kvalitetu ljudskog života. Ako se terapija ne započne na vrijeme, trofični ulkusi mogu početi gnojiti.

Dijabetes može dovesti i do drugih zdravstvenih problema. Manifestuju se u vidu poremećaja u radu različitih organskih sistema (jetra, bubrezi, organi vida).

Prevencija dijabetesa

Prije svega, treba napomenuti da je pojavu dijabetesa tipa 1 teško predvidjeti. Bolest je pretežno nasljedna. Različiti virusi povećavaju vjerovatnoću njegovog razvoja.

Dijabetes tipa 2 je mnogo lakše spriječiti. Njena pojava direktno zavisi od kvaliteta ljudskog života. Ovisnosti, neaktivan način života, zloupotreba alkohola - svi ovi faktori mogu izazvati bolest. Stoga liječnici daju sljedeće preporuke za njegovu prevenciju:

 1. Kontrolišite tjelesnu težinu (pokušajte jesti pravilno i uravnoteženo).
 2. Pratite krvni pritisak i, ako je potrebno, posetite lekara radi lečenja.
 3. Bavite se izazovnim sportovima.
 4. Pravovremeno liječiti bolesti, posebno one vezane za endokrini sistem.

Ako slijedite ove jednostavne smjernice, možete se zaštititi od dijabetesa. Zdrav način života i pravilna ishrana ključ su punog funkcionisanja organizma.

Dijabetes melitus je ozbiljna bolest koja uglavnom zahtijeva doživotno uzimanje inzulina. Ako zanemarite njegovo liječenje, patološki proces može postati složeniji i dovesti do prilično neugodnih posljedica.

Među potonjima treba istaknuti dijabetičku komu, trofične ulceracije na donjim ekstremitetima i neuropatiju. Da biste se zaštitili od ovakvih problema, važno je znati početne simptome bolesti, a ako se pojave, odmah se obratite ljekaru. Nakon položenog pregleda, koji se uglavnom sastoji od procjene parametara glukoze u krvi, specijalista će moći odabrati terapiju.